Avrupa’da işverenlerin, iş başvurusu yapanların sosyal medya profillerini incelemesi yasaklandı. 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde geçerli olan kurallara göre işverenlerin, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter ve LinkedIn dahil olmak üzere başvuru yapan kişilerin çevrimiçi hesaplarını kontrol etmeden önce bir feragatname imzalaması gerekiyor. Eğer feragatname kağıdı yoksa söz konusu şirket(ler) Avrupa Birliği’nin veri koruma kurallarını ihlal ediyor olabilir. Sosyal medya hesaplarından veri derlemesi yapılması ise bunun ‘gerekli ve ilgili’ olduğu zamanlarda mümkün. Dolayısıyla şirketler işe alma süreçlerini değiştirmek durumunda kalabilir.
Anketler, işverenlerin işe alımlarda sosyal medya hesaplarını daha fazla kontrol ettiklerini gösteriyor. CareerBuilder tarafından 2 bin 300’den fazla işe alım yöneticisi ve insan kaynakları (İK) uzmanı ile yapılan son ankete göre, ABD’de işverenlerin yüzde 70’inin potansiyel işçilerin sosyal medya hesaplarına baktığı ortaya çıktı. Fakat şirketlerin uyması gereken kurallar şöyle:
İşverenler, işçilerine adım sayacı gibi giyilebilir cihazlar verebilir fakat araçlardan veri toplaması yasaktır. Bununla ilgili verilere sahip olabilecek üçüncü partilerle çalışmak da yasaktır.
Şirketler, müşterilerine personelleri hakkında ayrıntılı bilgi vermemelidir. Örneğin, bir nakliye şirketi müşteriye nakliyenin yolda olduğunu söyleyebilir fakat söz konusu personelin resmini ya da adını vermemelidir.
Söz konusu sınır 2018’de
Mayıs 2018’de, drone’dan şoförsüz araçlara kadar Avrupa içinde geçerli olacak yeni bir dizi kural uygulanacak. Güncel kurallar, bireysel gizlilik haklarını ve veri paylaşımını korumak için tasarlandı. Buna uymayan şirketler, yıllık küresel satışlarının yüzde 4’ü kadar para cezasına çarptırılabilir.

2344Görüntüle